Brasilialainen jiu jitsu (BJJ) ja lukkopaini edustavat nykyaikaista kamppailu-urheilua. Lajit ovat suurelle maailmalle tuttuja erityisesti vapaaottelun kautta. Lajitekniikoiden tavoitteena on hallita vastustajaa pystyssä ja erityisesti mattotilanteissa ja saada tämä luovuttamaan erilaisten kuristusten ja nivellukkojen avulla. Lukkopainin ja BJJ:n merkittävin ero on siinä, että lukkopainiotteluissa ei käytetä jiu jitsu -pukua eli gi:tä.
Brasilialaisen jiu jitsun synty sijoittuu 1900-luvun alkupuolen Brasiliaan. Erityisesti Gracien suku kehitti tuolloin judon ja japanilaisen jujutsun pohjalta oman näkemyksensä itsepuolustuksesta. Ajan kanssa brasilialainen jiu jitsu on kehittynyt ja muuntautunut itsepuolustusjuuriltaan kilpaurheiluksi. Nykyinen urheilumuoto muistuttaakin judoa, mutta sallii kilpajudon nykysääntöjä laajemman tekniikkavalikoiman ja painottuu selvästi esikuvaansa voimakkaammin mattokamppailuun. Lajien erosta onkin kärjistetysti sanottu, että BJJ-ottelu alkaa siitä mihin judo-ottelu loppuu.
Erityisesti ennen BJJ:n nykyaikaisen kilpaurheilumuodon kehittymistä ja yleistymistä lajin edustajat kokeilivat ja kehittivät tekniikoitaan erilaisissa haaste- ja vapaaottelumatseissa. Lajin maailmanvalloitus alkoikin 1990-luvun alussa Yhdysvalloissa ensimmäisistä Ultimate Fighting Championships -vapaaottelutapahtumista (UFC), joissa brasilialainen Royce Gracie kukisti toistuvasti ja ylivoimaisesti itseään selvästi isommat vastustajansa näiden lajitaustasta riippumatta. BJJ ja lukkopaini ovat edelleen tärkeässä osassa nykyaikaista vapaaottelua, sillä usein kamppailutilanne ajautuu lähikontaktiin ja sitä myötä mattopainiksi. Lajitekniikoita koeponnistetaan edelleen lajien omissa kilpailuissa sekä vapaaottelukehissä, joten sekä lukkopaini että BJJ kehittyvät jatkuvasti ja toimimattomat tekniikat karsiutuvat pois.
Vaikka lukkopaini ja BJJ voidaan nähdä pitkälti samana lajina, varuste-erot ja yleisimpien kilpailusääntöjen pienet eroavaisuudet ovat myös vahvistaneet näiden kahden kamppailu-urheilulajin erottelua. Lukkopainiin on yhdistetty tekniikoita brasilialaisen jiu jitsun lisäksi muun muassa vapaapainista ja sambosta. Lajin merkittävimmät kilpailut, joka toinen vuosi järjestettävät lukkopainin maailmanmestaruuskilpailut (ADCC Submission Wrestling World Championship), kokoavat jiu jitsu -ottelijoiden lisäksi mukaan myös mm. judo-, sambo-, vapaaottelu- ja painitaustaisia kilpailijoita.
Lukkopainin ja BJJ:n harjoittelu tukevat toisiaan ja lajien perustekniikoita voidaan harjoitella yhteisellä peruskurssilla. Lyönnit ja potkut eivät kuulu lajiharjoituksiimme, mutta kanssamme on mahdollista treenata mattopainin lisäksi myös muitakin vapaaottelun osa-alueita. Valtaosa BJJ:n ja lukkopainin harrastajista ei harrastusurallaan osallistu kilpailuihin, joten harjoittelu sopii erinomaisesti myös kuntourheiluksi ja kehonhallinnan kehittämiseen.
Lajeissa ei järjestetä vyö- tai tasokokeita, mutta BJJ:ssa on mahdollista saavuttaa vyöarvoja taitojen kehittyessä.
KamppailuAkatemian lukkopaini- ja BJJ-seura Fighters’ House on Suomen lukkopainiliitto ADCC Finlandin jäsen.
Lisätietoa: www.fightershouse.fi, ADCC Finland, BJJ-liitto
Juha Kormano
Juha Käyhkö